Din komplette guide til solceller
Elkonors elektrikere merker økt interesse for solceller, nå som strømprisene er så høye. Det er dog ikke så lett å vite hvilke solceller du skal velge eller om det passer ditt hus. I denne guiden håper vi du finner svaret.
Solceller er en bærekraftig energikilde, som hjelper både miljøet og lommeboka over tid. Og ja - Norge er helt ypperlig for solcellepanel!
Bli din egen strømprodusent
Solenergi har blitt en stadig mer populær og bærekraftig energikilde. Ikke bare produserer man sin egen energi, man kan til og med selge overskuddet!
Det er ikke så rart at interessen for solceller vokser over hele verden, og Norge er intet unntak. Med vår beliggenhet i nord er det mange som lurer på om solceller er en levedyktig løsning, men det kan vi forsikre deg om at det er! Her tar vi deg gjennom solceller, og de mest stilte spørsmålene om solcellepaneler.
Hva er de viktigste fordelene med solceller?
Reduserte strømkostnader
Ved å produsere din egen elektrisitet kan du redusere avhengigheten av strøm fra nettet og dermed redusere strømregningen din. Spesielt i sommermånedene, når soltimer er lenger, kan du generere energioverskudd og selge den tilbake til et strømselskap gjennom en såkalt "nettleieordning".
Miljøvennlig og bærekraftig løsning
Solenergi er en ren og fornybar energikilde. Ved å generere elektrisitet fra solceller reduserer du din klimapåvirkning og bidrar til å redusere utslippene av klimagasser.
Økt energiuavhengighet
Med solceller kan du bli mindre avhengig av det tradisjonelle strømnettet, spesielt i områder med dårlig infrastruktur eller i situasjoner der strømforsyningen kan være ustabil. Tips: Dette er også perfekt på hytta!
Lang levetid og lite vedlikehold
Solceller og solcellepaneler har en forventet levetid på ca. 25-30 år eller mer, og de krever minimalt med vedlikehold. Etter installasjonen kan du nyte godt av solenergien i mange år fremover.
Verdiøkning av boligen din
En annen fordel med solcellepanel er at det kan øke verdien på boligen din. Potensielle kjøpere ser som oftest veldig positivt på hus med solceller, da det representerer en investering i bærekraft og lavere energikostnader.
Med solceller på taket får du raskere igjen på investeringen enn tidligere, og du kan til og med tjene på å selge overskuddstrøm.
Hvilket tak passer best til solceller?
Solceller passer de aller fleste boliger og tak, mange typer boliger kan ha solcellepaneler på både taket og veggen:
Skråtak eller tak med helning
De fleste solcelleinstallasjoner i Norge blir gjort på skrå tak. Enten det er et tak med takstein, skifer, metallplater eller andre vanlige takmaterialer, kan solcellepaneler monteres på en sikker og effektiv måte. Den ideelle retningen for solcellepanelene er mot sør eller sørvest, med en helningsvinkel som samsvarer med breddegraden.
Flate tak
Flate tak gir også gode muligheter for solcelleinstallasjoner. Solcellepanelene kan monteres på stativer eller rammer som hever dem for å maksimere solinnstrålingen. Flate tak gir også fleksibilitet når det gjelder justering av solcellepanelenes vinkel og retning for å oppnå optimal energiproduksjon.
Tak med bølge- eller ribbeplater
Solcellepaneler kan også monteres på tak med bølge- eller ribbeplater, vanligvis ved å bruke spesielle festeanordninger som sikrer panelene trygt til taket.
Integrerte solcelletak
Integrerte solcelletak er en type solcelleinstallasjon der panelene er integrert i selve taket og etterligner utseendet til vanlige takmaterialer som takstein eller skifer. Dette gir en renere og mer sømløs estetikk, men kan være dyrere og kreve spesialisert installasjon.
Mange eldre boliger her til lands har både gode solforhold og ideell takvinkel for solceller. Skal du bygge nytt, har du gode muligheter for å tilpasse boligen både integrerte og utenpåliggende solceller. Forklaring ser du i avsnittet under.
Hva er forskjellen på utenpåliggende og integrerte solceller?
Utenpåliggende solceller
Dette er det mest kjente produktet og består av plater som monteres på tak og husvegger og som vi kjenner igjen fra mange hyttetak. Det finnes ulike monteringsløsninger avhengig av taktype. Utenpåliggende paneler passer perfekt for eksisterende boliger.
Bygningsintegrerte solceller
Skal du bygge ny bolig, finnes det solcellepaneler i alle farger og størrelser. Det er en dyrere løsning enn tradisjonell fasadekledning, men fordelen er at du får integrert solcellene helt usynlig. Per i dag er dette mest vanlig i næringsbygg.
Har du tenkt på at du kan montere solceller på hytta?
Med dagens teknologi vil solceller på hytta ikke bare være en nødløsning, men faktisk kunne gi den komforten dagens hytteeiere ønsker. Det åpner opp for muligheten til å bygge nye hytter med høy grad av komfort uten at man er avhengig av påkobling til strømnettet.
Hytter befinner seg ofte på avsidesliggende steder der tilkobling til strømnettet kan være dyrt eller vanskelig. Ved å installere solcellepaneler blir du mindre avhengig av strøm fra nettet og kan nyte egenprodusert energi.
Har du eldre hytte? Solcellepaneler kan redusere eller eliminere behovet for å bruke dieselgeneratorer eller andre fossile brenselkilder for strømforsyning på hytta. Solcellepaneler genererer strøm uten støy eller vibrasjoner, noe som gjør dem ideelle for hytter der man ønsker en rolig atmosfære. I tillegg krever solcellepaneler minimalt vedlikehold, noe som gjør dem praktiske og pålitelige for bruk på hytta.
Solceller på hytta utnytter solas energi, dette sparer du mye penger på i lengden!
Kort oppsummering
- Solceller er en bærekraftig og kostnadseffektiv måte å generere elektrisitet på, selv i land som Norge med lange vintre og begrensede soltimer.
- Prisene på solcellepaneler har blitt mer overkommelige, og med tilskuddsordninger kan kostnadene ytterligere reduseres.
- Ved å installere solceller kan du spare penger på strømregningen, redusere din klimapåvirkning og øke energiuavhengigheten din.
- Solenergi er en investering i fremtiden som vil gi fordeler i mange år fremover.
Les også
Hva koster solceller?
Prisen på et solcelleanlegg kan virke litt skremmende for mange, men det vil lønne seg over tid. Når du produserer din egen strøm sparer du ikke bare energikostnader, du kan i tillegg selge overskudds…
Støtteordninger fra Enova
Elkonor ønsker å bidra til at vi klarer å nå klimamålene vi har satt oss. Dette gjør vi ved å tilby relevant og tilgjengelig rådgivning, og med ny teknologi. Uten dette kommer vi ikke i mål!
Suksessprosjekt - Lagerbygg dekket med solceller
Næringsbygg med store flater egner seg godt til solceller - det viser pilotprosjektet hos Akershus Utleie. Suksessen ble større enn man så for seg i forkant.